Foreslår norsk senter for kildekritikk
Presseorganisasjonene, flere mediebedrifter og Faktisk.no foreslår å etablere et nasjonalt “Senter for kildekritikk” for å styrke motstandskraften mot desinformasjon i befolkningen.
Sist oppdatert
Først publisert
- Spredning av desinformasjon er en trussel som berører alle deler av samfunnet. Det er behov for en forsterket innsats på dette området. Vi må ta vare på det viktigste vi har, nemlig tilliten til hverandre og demokratiet vårt, sier Helje Solberg - nyhetsdirektør i NRK og styreleder i Faktisk.no AS.
Presseorganisasjonene, flere mediebedrifter og Faktisk.no foreslår å etablere et nasjonalt “Senter for kildekritikk” for å styrke motstandskraften mot desinformasjon i befolkningen. Forslaget er spilt inn som et konkret forslag til regjeringen.
- Vi må som samfunn samarbeide bredt for å verne om den åpne og opplyste offentligheten. Mange tiltak er nødvendig for å bekjempe desinformasjon, men Norge har de beste forutsetninger for å lykkes, sier Solberg.
Målet er å sikre bred støtte til senteret fra politiske og andre sentrale aktører i offentlig og privat sektor. Tanken er at “Senter for kildekritikk" skal favne bredt både når det gjelder modell og eierskap, og bli en del av den norske totalberedskapen. Senteret vil samarbeide tett med alt fra akademia, næringslivet, skoleverket, politi, forsvar og ulike organisasjoner.
Solberg får et halvt års permisjon fra jobben i NRK for å lede prosjektet som skal konkretisere forslaget. Med seg i arbeidet får hun mangeårig stabssjef og rådgiver i VG, Øyvind Næss. De vil etablere en liten prosjektgruppe, hvor også Faktisk.no bidrar med ressurser.
- De siste årene har truslene mot samfunnets felles faktagrunnlag økt, blant annet på grunn av den nye geopolitiske spenningen. Samtidig har utviklingen innen kunstig intelligens gjort det enkelt og billig å masseprodusere og spre desinformasjon, sier Solberg.
Presseorganisasjonene støtter forslaget om å etablere et norsk senter for kildekritikk.
- Hvis vi som samfunn skal kunne stå imot desinformasjon og svekket tillit, er vi avhengig av bedre kompetanse om kildekritikk. Dette verken kan eller bør overlates til myndighetene alene. Derfor støtter vi opp om ideen om et senter for kildekritikk, sier Presseforbundets generalsekretær Elin Floberghagen.
Generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening er også positiv: - Den beste medisinen mot desinformasjon er økt kompetanse i befolkningen, samarbeid, åpenhet og redaktørstyrte medier. Dette er et senter som vil bidra positivt på alle disse områdene, uttaler hun.
Leder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad:
- Alle snakker om behovet for kildekritikk og å bygge motstandskraft i befolkningen. Dette initiativet gjør ord til handling. At NRK og VG, som to av motorene i det norske mediemarkedet går foran, er veldig bra. På sikt trenger vi politisk handlekraft for at dette skal bli realisert som en varig satsing.
- Kunnskap som sikrer befolkningens digitale motstandskraft er viktigere enn noen gang. Derfor trenger vi et nasjonalt senter sammen med et stort mediemangfold, sier administrerende direktør i MBL, Randi Øgrey.
Administrerende direktør Ole Erik Almlid i Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO, er også positiv til prosjektet.
- Norske bedrifter lever av tillit og NHO ønsker derfor et senter for kildekritikk velkommen. Kompetanse og åpenhet er viktige verktøy mot desinformasjon og dette initiativet vil kunne være med på å bevare det norske tillitssamfunnet, sier Almlid.
Initiativtakernes mål er å få etablert et senter som skal bidra til:
- At alle i Norge kan navigere i et stadig mer komplisert informasjonslandskap, og på den måten styrke og utvikle demokratiet.
- Å etablere et ledende fagmiljø innen kildekritikk og kritisk mediebruk for å styrke og utvikle det norske demokratiet.
- At befolkningen evner å stå imot feilinformasjon, propaganda, radikalisering og annen uønsket påvirkning.
- Å etablere et godt samarbeid med sentrale aktører i det norske samfunnet, som for eksempel akademia, næringslivet, medier, Forsvaret og skoleverket.
Utfordringene vi står overfor er samfunnsovergripende. Et senter som foreslått bør derfor i hovedsak finansieres av det offentlige, men ha sitt ankerpunkt i sivilsamfunnet.
- Et slikt senter vil speile den norske modellen for åpenhet og dermed styrke det norske tillitssamfunnet. Ambisjonen er å få senteret inn som en satsing i statsbudsjettet som legges frem høsten 2025, sier Helje Solberg.
I notatet til regjeringen vises det til at senteret vil kreve en betydelig satsing på bemanning, teknologi og kompetanse. Det anslås at dette vil koste i størrelsesorden 70 til 100 millioner kroner i året. - Målsettingen er at det etableres flere regionale sentre, som tilbyr kompetanse, teknologi og opplæringsressurser til skoler, universiteter, det offentlige og til næringslivet, sier Solberg.